PieterHoogervorst

Wat betekent jouw kunstdiscipline voor jou?
Ik begon op jonge leeftijd met gitaar spelen, maar wilde op een gegeven moment ‘de laagte in’. Dus kocht ik een basgitaar en ging al snel in bandjes spelen. Niet lang kwam er ook een contrabas bij. Verder maak ik ook graag muziek met de laptop of iPad. Als bassist ben ik gelukkig als ik met de drummer in de band muziek kan laten swingen en grooven.

Wat kenmerkt jouw lesmethode?
Mijn lessen zijn zoveel mogelijk gericht op hoe je als bassist met een goede timing speelt en een mooie sound maakt, alleen of in een band. Dat betekent veel meespelen met muziek (het zogenaamde ‘meters maken’), samen nummers uitzoeken en speeltechnieken uitproberen. Het maakt niet uit of een leerling net begint of juist verdieping zoekt; ik stem de les volledig af op het niveau. Als iets moeilijk is om te spelen, proberen we het eerst simpel te spelen. En als iets simpel te spelen, proberen we het met eigen ideeën wat leuker te maken.

Wat wil jij jouw leerlingen meegeven?
Natuurlijk op de eerste plaats de passie voor het instrument en dat mooie lage basgeluid. Ook dat het spelen van een bas niet moeilijk hoeft te zijn, maar dat je er wel wat voor moet doen. Ik leer leerlingen naast speltechniek ook voornamelijk om hun gehoor goed te gebruiken. Dat is een belangrijke tool die je nodig hebt als je samenspeelt.

Hoe ben jij zelf als uitvoerend artiest actief in de praktijk?
Ik ben als allround bassist werkzaam in bands in verschillende stijlen zoals jazz, pop, funk, soul, hiphop en cross-overs. Ik werk ook al lang met muziekprogramma’s en gebruik regelmatig soundeffecten. Ook heb ik met een band gespeeld in diverse theatervoorstellingen van Holland Opera, waarbij we een mix van pop- en klassieke muziek speelden.

Pieter is ook als basgitaar- en contrabasdocent werkzaam bij docentencollectief de KunstKombinatie in Nieuwegein, de Muziekschool Katwijk, en het UCK in Vleuterweide. Kijk ook eens op zijn website.

Help me kiezen...

Ik ben op zoek voor